Hajimeli's Blog


Walk 4 Malaysia
28/10/2013, 2:33 pm
Filed under: Uncategorized | Tags:

010Mengetahui akan program ini melalui media, menarik. Jalan kaki dari Kuala Besut ke Putrajaya. 600 kilometer. Tempoh 13 hari, dari 22 September hingga 4 Oktober 2013. Tidak pernah mengikuti aktiviti seperti ini.  Ingin  mencuba. Tapi bagaimana? Setelah lama berfikir, cuba dapatkan maklumat daripada internet. Bersama dengan saudara Hamdan hubungi pihak penganjur dan individu yang bertanggungjawab melaksanakan program ini. Pihak urusetia dan saudara Mohd. Nor  tidak ada masalah. Pada masa yang sama dapatkan sokongan daripada Yang Berhormat ADUN Semenyih, Datuk Haji Johan Abdul Aziz.

Setelah kebenaran diperolehi daripada Urusetia Walk 4 Malaysia, hubungi saudara Karim, sekiranya ia berminat. Ideanya ialah oleh sebab hendak memberi sokongan moral kepada saudara Mohd. Nor, kami akan bergilir, saudara Karim akan berbasikal dan saya akan berjalan. Apabila saya tidak ada kemampuan saya kayuh, saudara Karim berjalan. Dilakukan bergilir-gilir hingga sampai ke Putrajaya. 600 kilometer bukannya dekat. Tambahan pula ia asing bagi saya. Mungkin tidak kepada saudara Karim dan saudara Mohd. Nor. Mereka pesara tentera. Manakala saya ialah pesara guru. Berusia 62 tahun. Saudara Mohd. Nor berusia 47 tahun.

007Apabila sampai masanya saudara Karim tidak dapat ikut dan terpaksalah berjalan nampaknya, seberapa yang terdaya. Difikirkan juga, jika tidak larat, tidak ada kemampuan, berhenti dan balik. Jalan seberapa yang terdaya. Menyertainya pun secara sukarela. Akan ke Kuala Besut dengan bas. Pengantara di sana ialah Raja Faisal. Beliaulah yang dihubungi supaya perancangan dan pergerakan berjalan lancar.

Semua dilakukan dalam masa yang singkat, seminggu agaknya. Tidak ada latihan. Hanya bergantung kepada latihan berbasikal dan mendaki gunung. Pernah juga berlari. Itu lama dahulu. Dan tidak pula berhari-hari. Walau bagaimanapun hati kecil berkata, cuba dahulu. Ambil mudah perkara ini. Pergi ke Kuala Besut dua hari awal iaitu pada 20 September supaya boleh berehat sebelum acara bermula. Hubungi saudara Raja Faisal untuk penginapan. Ia memberi tahu, makan,  minum dan penginapan, semuanya ditanggung. Alhamdulillah. Malam itu menginap di Kem Damai. Semua peserta dan urusetia menginap di sini. Kali pertama berjumpa dengan saudara Mohd. Nor. Semua peserta dari Terengganu kecuali seorang dari Selangor.

00822 September 2013, Ahad, program bermula, perjalanan hari ini ialah dari Dataran Kuala Besut ke masjid Merang,  67.5 kilometer. Hari pertama sudah didera. Lewat dimulakan kerana ada banyak acara. Dilepaskan oleh Yang Berhormat ADUN Kuala Besut. Mereka bergerak pantas seperti hendak berlumba. Tertinggal di belakang. Saudara Mustaffa yang berusia 66 tahun, peserta yang paling tua juga pantas mengiringi saudara Mohd. Nor. Seorang lagi pengiring namanya juga Mohd Nor, juga pantas. Objektif saya ialah sampai di destenisi tidak kira cepat atau pun lewat. Permulaan perjalanan lancar dan stabil, tetapi sedikit demi sedikit kaki mulai sakit terutama di bahagian tapak kaki. Di kedua-duanya. Rasa menyucuk-nyucuk. Ingatkan pasir masuk. Berhenti, tetapi tidak ada pasir. Tapak kaki sudah ada tanda-tanda merah. Walau bagaimanapun masih dapat mengikut pergerakan mereka.

012Tidak berhenti makan waktu tengah hari, cuma makan kurma yang dibekalkan oleh pihak urusetia dan roti. Itu yang diminta. Di samping itu hisap gula-gula yang dibawa dari rumah. Separuh perjalanan kedua-dua tapak kaki makin sakit. Beritahu urusetia dan dapatkan bantuan pegawai perubatan yang turut sama menjayakan program ini. Tapak kaki dibalut dan harapan akan menyambung perjalanan. Tetapi ia semakin sakit. Terpaksa berhenti. Walaupun tenaga masih membenarkannya. Banyak pendapat mengatakan masalah kasut. Jugaberfikir demikian. Kasut yang dibawa ialah milik anak yang sulung. Masa uji seperti tidak ada masalah. Telefon anak dan ia katakan bahawa kasut itu dibeli di pasar malam. Nike pasar malam. Pihak urusetia faham dan tanya saiz kasut.

Hari berikutnya 23 September 2013, Isnin dari masji Merang ke Dataran Batu Buruk, Kuala Terengganu, 40.5 kilometer. Walau pun kasut didapati tidak sesuai dan tapak kaki sakit dan mengelembung tetapi tidak melunturkan semangat. Berazam untuk menghabiskan perjalanan hari 020ini kerana pada teorinya, dekat. Pihak perubatan telah memberi ubat tahan sakit. Harapan ia boleh membantu melegakan rasa sakit. Peserta baru menyertai program ini. Seorang guru, juga meminati basikal. Saudara Mohd. Nor ( pengiring ) menarik diri kerana hendak memberi tumpuan kepada larian jambatan. Kedua-dua Mohd. Nor ini dapat menyelesaikan perjalanan sejauh 67.5 kilometer ini yang berakhir pada jam 11.00 malam.

Seperti biasa perjalanan pada mulanya tidak ada masalah. Walaupun sakit tapi masih boleh bertahan. Apabila hendak berhenti rehat makan tengah hari di sebuah masjid, tiba-tiba sakit yang amat sangat. Dapatkan nasihat perubatan, mereka cadangankan supaya berhenti berjalan. Takut akan memudaratkan diri. Rasa amat kecewa kerana sudah dekat dengan garisan penamat. Tetapi nasihat mereka patut didengar supaya tidak timbul masalah pada diri dan orang lain. Lagi pun yang penting dalam program ini ialah saudara Mohd. Nor. Ia adalah wira, program ini adalah untuknya. Peserta lain ialah pengiring sahaja. Untuk menemaninya supaya ia tidak merasa bosan. Pengiring boleh bertukar ganti, boleh ditambah dan dikurangkan. Boleh menarik diri jika sudah tidak sanggup. Tetapi saudara Mohd. Nor tidak boleh, sekali pun merangkak ia mesti selesaikan perjalanan ini.

02724 September 2013, Selasa, cuaca berada di dalam keadaan yang baik, peserta berkumpul semula di Dataran Batu Buruk, program Walk 4 Malaysia akan diteruskan. Hari ini dari Dataran Batu Buruk ke Dewan Merchang, 48.4 kilometer. Mendapat kasut baru sumbangan dari pihak urusetia. Selesa sedikit tetapi tapak kaki masih sakit, gelembong berair semakin besar. Semangat masih tinggi. Mengharapkan akan sampai ke penamat dengan kasut baru. Memang sangat membantu. Beriringan dengan saudara Mohd. Nor dan pengiring yang lain. Boleh mengikut rentak pergerakan mereka. Buat pertama kalinya sampai ke garisan penamat. Amat gembira, bersyukur kepada Allah. Rekod perjalanan hingga ke hari ini. Mengucapkan terima kasih kepada urusetia kerana sumbangan kasut ini.

Berikutnya dari Dewan Merchang ke Dewan Paka, 58.5 kilometer. Seperti biasa berkumpul untuk memulakan acara. Sememangnya, sejak mula program ini suasana meriah sekali, bagaikan pesta. Acara pelepasaan dan sambutan diadakan di tempat permulaan dan penamat. Tidak terkecuali di sini. 25 September 2013, Rabu, hari keempat program ini, jarak yang kedua paling jauh setakat ini. Pada permulaannya perjalanan santai sahaja. Sejam kemudian, tiba-tiba saudara Mohd Nor 028memecut, berjalan ala tentera sedang berbaris, laju. Supaya seiring dan tidak pecah kumpulan ramai yang berlari anak. Bersama Cikgu Rack jauh ketinggalan di belakang. Tidak dapat ikut rentak. Gelembong berair di tapak kaki, pecah. Masih dapat menahan sakit. Cikgu Rack juga demikian. Ia juga mengalami kecederaan. Kesakitannya melampau dan berhenti berjalan tidak lama kemudian. Apabila sampai di masjid Rantau Abang untuk berhenti makan tengah hari dan solat, kesakitan melampau pada kedua-dua tapak kaki. Dapatkan bantuan perubatan, mereka cadangkan berhenti berjalan. Takut nanti, tapak kaki yang pecah itu akan dijangkiti kuman dan bernanah.

Selepas solat terpaksalah melihat rakan-rakan yang lain berjalan. Cikgu Rack yang tadinya berhenti, menyambung semula perjalanannya. Mungkin sakitnya telah reda.

26 September 2013, Khamis, Dewan Paka ke Padang Astaka Chukai, 53.9 kilometer. Hanya melihat sahaja rakan-rakan berjalan. Tidak dapat mengikuti mereka. Pihak perubatan menasihatkan jangan berjalan langsung supaya luka di kedua-dua tapak kaki boleh sembuh. Mereka tidak mahu luka itu dijangkiti kuman dan bernanah. Mereka bimbang bila keadaan ini berlaku kulit kaki itu akan dituris. Kulit kaki tebal, kata mereka. Tentulah dilakukan di klinik. Tidak mahu keadaan ini berlaku, biar luka ini pulih secara semula jadi. Walaupun ada keinginan untuk berjalan, sekurang-kurangnya 20 kilometer tetapi hasrat ini di simpan sahaja dihati.

044Hari ini Walk 4 Malaysia mendapat seorang peserta baru. Saudara Basri, seorang bilal. Ia menyertainya kerana minat yang mendalam dalam sukan. Sering mengambil bahagian dalam pertandingan larian. Mudah mesra dan peramah.

27 September 2013, Jumaat, Padang Astaka, Chukai ke Hentian Sebelah Kuantan, 44.4 kilometer. Seperti semalam tidak berjalan.  Awal-awal lagi telah pergi berjumpa pihak perubatan untuk dapatkan nasihat. Mereka bersungguh-sungguh meminta jangan berjalan. Boleh tidak mematuhi nasihat mereka. Apa mereka boleh buat. Tetapi memikirkan kesannya nanti, suka menjadi derita, nasihat ini mesti diikuti.

28 September 2013, Sabtu, dari Hentian Sebelah Kuantan ke R & R Gambang, 63.5 kilometer. Hari ketiga tidak berjalan. Luka di tapak kaki semakin kering. Ada tanda-tanda akan sembuh. Disebabkan nasihat pegawai perubatan, rehat sehari lagi. Bercadang besok akan berjalan. Jemu juga kalau duduk di hotel. Demam pun kalau tiga hari biasanya sudah sembuh, ikut akal. Bukan ikut perubatan. Disebabkan sudah bertekad dan berazam demikian keluar ke Bandar Kuantan beli sepasang kasut 031yang lebih selesa dan bagus, kasut yang ketiga. Saiznya lebih besar, saiz sembilan supaya boleh memakin stokin yang lebih tebal. Semasa berbual-bual dengan peserta dan urusetia dahulu mereka juga ada mengatakan untuk lebih selesa letakkan tuala wanita pada kasut sebagai pelapek. Saudara Mohd. Nor juga berbuat demikian. Lihat jenis tuala wanita yang ia pakai. Beli dua bag untuk kegunaan hingga ke Putrajaya. Sebelah malam dapat SMS dari seorang rakan yang ada pengalaman dalam aktiviti jalan kaki, Cikgu Hassan dari Sabah, juga mengatakan, gunakan tuala wanita sebagai alas kaki. Ia cadangkan juga jangan pakai seluar dalam. Agaknya supaya tidak bergeser dengan peha, boleh sakit juga kalau terlalu kerap.

Sudah tiga hari berehat. Kalau ikut pegawai perubatan, mereka suruh rehat lagi. Biar betul-betul sembuh. Kali ini sudah bertekad, sudah disemat di jiwa akan berjalan. Sejak masuk ke negeri Pahang belum berjalan lagi. Awal-awal lagi kasut yang baru dibeli telah letakkan tuala wanita kiri dan kanan. Cuba. Selesa dan lembut. Hari ini akan berjaya rasanya. Bila hendak bergerak, dari tingkap hotel ternampak pegawai perubatan dan ia bercakap dengan sungguh-sungguh, kalau sakit berhenti. 034Berulang-ulang, seolah-olah meminta kepastian supaya berjanji akan berhenti berjalan jika terasa sakit. Angguk sahaja tanda akur. Jarak perjalanan hari ini 29 September 2013, Ahad, ialah 41 kilometer. Bermula 15 kilometer sebelum R & R Gambang hingga persimpangan keluar ke Bandar Maran. Cuaca baik pada sebelah pagi dan tengah hari. Perjalanan lancar dan selesa, sudah ditambah pelapik. Tidak ada masalah.  Di sebelah petang hujan turun dengan lebatnya dan sertai petir berhampiran dengan persimpang susur keluar ke Bandar Maran. Peserta diminta berhenti walaupun belum sampai ke destenisi untuk hari ini iaitu Hentian Sebelah Maran. Esok akan sambung dari sini.

30 September 2013, Hari Isnin, Perjalanan hari ini bermula daripada tempat terakhir semalam, iaitu persimpangan susur keluar ke Bandar Maran  hingga ke R & & Temerloh. Jaraknya ialah 40 kilometer. Walaupun segala ikhtiar dibuat, dengan membeli kasut baru, beri pelapik daripada tuala wanita supaya ia lebih selesa. Menelan dua biji kapsiul ubat tahan sakit, tetapi tidak membantu. Kecederaan 042yang dialami dahulu tidak boleh sembuh dengan sekelip mata. Sakitnya masih ada. Cuma ia dapat diringankan sahaja. Sebelah malam ia menjadi sakit semula akibat perjalanan 41 kilometer itu. Keadaan bertambah buruk pada sebelah pagi. Terasa di kaki berdenyut-denyut dan sakit sekali. Terpaksa batalkan perjalanan pada hari ini. Berehat sehari lagi. Keseluruhannya sudah empat hari. Kemas pakaian untuk ke Temerloh dengan bas.

1 Oktober 2013, Selasa, Perjalanan hari ini bermula dari 10 kilometer hendak sampai ke R & R Temerloh ke Hentian Lanchang. 45 kilometer. Hari ini akan berjalan, kesakitan sudah berkurangan. Sebelah pagi cuaca baik, berjalan santai sahaja. Berjalan sejam, lebih kurang lima kilometer. Berhampiran satu tanda jalan berhenti rehat sebentar. Apabila sampai di R & R Temerloh rehat lagi. Perjalanan 10 kilometer dua kali rehat. Mohd Nor sudah agak letih agaknya. Tidak berhenti berjalan sejak di Kuala Besut dahulu. Sudah 441.4 kilometer tanpa henti kecuali malam. Walaubagaima pun semangat juangnya masih tinggi.

051Selepas R & R Temerloh saudara Mohd Nor menepuk belakang, ” Laju sedikit ” . Masukkan gear tiga, lepas itu gear empat. Saudara Mohd Nor mula berjalan ala tentera semasa berbaris. Ikuti rentaknya. Ia hidupkan enjin turbo, hidupkan juga enjen turbo. Selepas 10 minit bergerak pantas, saudara Mohd Nor mula perlahan. Berek tak makan, terus meluncur ke hadapan dan tidak menoleh  lagi. Berjalan dengan pantas, lama kemudian menoleh, kalau-kalau mereka ada di belakang. Tidak nampak kelibat mereka. Walau bagaimanapun terus berjalan seorang diri. Air sudah habis. Kelibat urusetia pun tidak nampak. Cuaca sebelah tengah hari panas terik. Tidak ada kedai di kiri kanan jalan untuk membeli air. Lebuh raya. Semasa berfikir bagaimana hendak mendapat air, tiba-tiba ternampak pekerja kontrak sedang membaiki lebuh raya di seberang lebuh raya. Dapatkan mereka dan minta air. Mereka berikan setengah botol besar. Alhamdulillah. Tidak lama kemudian baru jumpa urusetia tahan mereka dan dapatkan bekalan seperti air, roti, susu dan buah-buahan.  Mereka juga tawarkan nasi untuk makan tengah hari tetapi menolaknya.

054Selepas makan secukupnya teruskan perjalanan, di persimpangan susur keluar ke Lanchang di bawah sebatang jejambat berhenti rehat. Datang dua buah kereta dari urusetia dan menjemput untuk naik kereta mereka. Menolaknya kerana hari masih awal, cuaca baik. Hentian Lanchang tinggal 10 kilometer lagi. Atas faktor keselamatan mereka mengiringinya hingga ke garisan penamat. Satu di hadapan dan satu lagi di belakang. Sampai di Hentian Lanchang pada jam 6.00 petang. Daripada mereka mendapat tahu yang saudara Mohd Nor dan anggota kumpulan yang lain berada 10 kilometer di belakang. Bermakna dua jam lagi perjalanan. Dapat tahu juga mereka akan berhenti di persimpangan susur keluar ke Lanchang kerana hari semakin gelap.

Mereka akan sambung dari sini esoknya, 2 Oktober 2013, hari Rabu. Dengan saudara Mustaffa akan sambung dari Hentian Lanchang. Saudara Mustaffa juga sampai tetapi dengan kenderaan. Dengan salah satu kenderaan pengiring. Hari ini pihak urusetia  memberi tahu perjalanan hanya sampai di Plaza Tol Karak. Sepatutnya, kalau ikut perancangan ialah sampai di R & R Genting Sempah. 50.9 057kilometer. Dipendekkan perjalanan kerana pihak urusetia telah diberi nasihat oleh pihak polis dan kesihatan, atas faktor keselamatan dan kesihatan. Pihak lebuh raya juga tidak memberikan kerjasama, terutama sekali berkaitan dengan tanggungjawab. Sekiranya sesuatu berlaku. Di sesetengah tempat tidak ada garis kecemasan, kalau ada hanya muat untuk satu orang berjalan. Jalan yang berliku-liku amat bahaya kepada pejalan kaki. Di samping itu terdapat sebuah terowong di Genting Sempah. Di sini keadaan lebih bahaya dari segi keselamatan pejalan kaki dan juga dari segi kesihatan. Asap kenderaan yang terkepung dan masuk ke dalam sistem pernafasan boleh memudaratkan. Pihak polis juga menasihatkan supaya mengelakkan Kuala Lumpur atas faktor yang sama. Nasihat polis dan perubatan terpaksa diterima oleh pihak urusetia dan pejalan kaki dengan berat hati.

Mereka mengubah perancangan selepas Plaza Tol Karak, naik bas ke Bukit Jalil. Kalau mereka setuju dengan satu cadangan tanpa melalui terowong, lebuh raya Karak dan Kuala Lumpur, iaitu dengan 059berjalan hingga ke Janda Baik dan selepas itu mendaki Gunung Nuang yang tingginya 1,470 meter dan akan turun di Pangsun, Selangor, dari Pangsun ke Semenyih dan seterusnya ke Putrajaya, tentu menarik. Tetapi dalam pasukan itu hanya ada seorang pendaki yang telah mendaki Gunung Nuang lebih daripada 40 kali secara solo dan balik hari. Masa yang diperlukan ialah sembilan jam. Mereka tidak memberi perhatian tentang idea ini. Pada pendapat mereka tak masuk akal agaknya. Tambahan pula tidak ada perancangan untuk mendaki. Tidak ada latihan.

Oleh yang demikian hari ini hanya berjalan 10 kilometer sahaja diiringi oleh sebuah kereta peronda polis. Sampai awal di Plaza Tol Karak. Saudara Mustafa sampai dahulu. Tunggu bas untuk dibawa ke Bukit Jalil.

0653 Oktober 2013, Khamis, dari Bukit Jalil ke Putrajaya, 27 kilometer. Jam 9.00 pagi mulakan perjalanan dari Stadium Bukit Jalil. Melalui depan bangunan Astro dan melalui Universiti Putra Malaysia. Singgah sebentar di kawasan masjid UPM untuk berehat. Kemudian menuju ke Kampung Abu Bakar Baginda dan ke sebuah perhentian bas di Putrajaya. Sampai di sini sahaja untuk hari ini. Esok akan Kementerian Belia dan Sukan.

4 Oktober 2013 Jumaat. Dari perhentian ini ke Kementerian Belia dan Sukan, tidak jauh tiga keempat kilometer sahaja. Akan ada acara sambutan di sini pada jam 11.00 tengah hari. Semua peserta berkumpul akan berjalan serentak. Terdapat ramai orang Terengganu, mereka datang dengan bas dan ada yanDSC_0673g mDSC_0675enggunakan kenderaan sendiri. Yang Berhormat dari Terengganu juga hadir. Saudara Hamdan dan Pak Chat juga hadir wakil dari Semenyih.  Di sambut oleh Timbalan Menteri. Saudara Mohd Nor menyerah bendera Malaysia kepadanya. Menandakan misi telah selesai. Selepas itu upacara menyampaikan Sijil Penghargaan dan cenderahati dan penyarungan baju harimau Malaya. Menteri Belia dan Sukan sampai lewat sedikit kerana ada hal lain yang lebih penting. Penutup kepada majlis berkenaan ialah jamuan. Balik ke rumah dengan menumpang kereta saudara Hamdan selepas Jumaat di masjid Kampung Datuk Abu Bakar Baginda.

058Di rumah kaki masih sakit. Ia melarat hingga ke betis. Sakit sekali. Setiap hari ke surau berjalan kaki tetapi selama seminggu menaiki basikal. Kerana sakit bila berjalan. Pergi juga ke klinik dapatkan rawatan. Doktor kata akan lambat sembuh dan minta bersabar. Dalam sebulan kalau tidak sembuh juga, datang balik ke klinik. Semasa kisah ini ditaip keadaan telah pulih seperti sedia kala. Terima kasih diucapkan kepada semua yang telah membantu saya menyertai program Walk 4 Malaysia ini.

GALERI

038035052066

069071

DSC_0510DSC_0515DSC_0546DSC_0555DSC_0559DSC_0580DSC_0592

DSC_0543

DSC_0527

DSC_0620

DSC_0676

DSC_0683DSC_0687DSC_0719DSC_0722

Advertisements

2 Comments so far
Leave a comment

Tahniah cikgu..

Comment by Zul

Terima kasih.

Comment by hajimeli
Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s%d bloggers like this: