Hajimeli's Blog


KAYUHAN KE GUNUNG TELAPAK BUROK
21/12/2013, 1:44 pm
Filed under: Uncategorized

004Isnin, 9 Disember 2013 bersama saudara Karim telah pergi ke Gunung Telapak Burok. Gunung tertinggi di Negeri Sembilan. Tingginya ialah 1,193 meter. Kayuhan dimulakan pada jam 7.00 pagi melalui pekan Semenyih. Pernah mendaki gunung ini dahulu, kisahnya ada di dalam blog, di bawah tajuk Mendaki Gunung Telapak Burok. Bezanya kali ini mendaki dengan basikal. Persediaan ala kadar sahaja, air dua botol dan gula-gula. Dari pekan Semenyih ke Broga dan ke Lenggeng. Laluan ini biasa dilalui kerana selalu berbasikal ke Bukit Puyuh. Dari rumah akan ke Lebuh Raya Lekas, melalui susur ke luar Mantin belok ke kanan, selepas itu belok ke kiri dan mula mendaki Bukit Puyuh. Terus pulang ke rumah melalui Lenggeng tujuh kilometer dari Bukit Puyuh, Broga dan Semenyih. Pusingan ini jaraknya ialah 60 kilometer, kayuhan tanpa henti akan mengambil masa selama tiga jam. Ketiga-tiga basikal pernah digunakan dalam kayuhan ini. Kecepatan sampai di rumah bergantung kepada basikal yang digunakan.

001Dari pekan Semenyih banyak juga bukit yang hendak didaki seperti bukit yang berhampiran dengan Universiti Notingham dan bukit yang berhampiran dengan Bukit Broga. Sebelum sampai di Lenggeng ada beberapa bukit lagi yang perlu didaki. Sampai di Lenggeng belok kiri, di sini ada dua bukit yang perlu didaki lebih tinggi dan lebih panjang. Mengah juga dibuatnya. Selepas lapan kilometer dari Lenggeng belok ke kiri sekali lagi ke arah Kuala Klawang. Mendaki sahaja, curam, jaraknya lebih kurang tiga kilometer. Kalau terus akan melalui Jeram Toi menurun, hingga ke Kuala Klawang. Di satu papan tanda yang menunjukkan sempadan antara Jelebu dan Seremban di sebelah kanan, di situlah laluan ke Gunung Telapak Buruk. Sampai di sini pada jam 9.30 pagi setelah mengayuh tanpa henti. Berehat sekejap di sini. Jaraknya lebih kurang 30 kilometer dari rumah.

002Untuk sampai di puncak gunung terpaksa mengayuh 12 kilometer lagi. Ada jalan raya, tetapi di kebanyakan tempat keadaannya teruk. Kena berhati-hati, takut jatuh. Batu berketul-ketul. Merbahaya. Kalau jatuh boleh cedera. Pergerakan sangat perlahan. Banyak menolak daripada mengayuh. Disebabkan kurang persediaan, tenaga pun kurang. Semasa di rumah hanya makan dua keping roti dan segelas kopi susu. Bekalan itu habis pada fasa pertama daripada rumah ke sempadan Jelebu. Air tidak ada masalah kerana ada banyak sumber air. Makanan pejal tidak ada. Gula-gula tidak cukup. Satu pertiga mendaki sudah lembik dan lesu. Perut sangat lapar. Nasib baik Karim ada membawa mee segera dan dapur masak. Berhenti masak dan makan. Walau bagaimanapun tidak cukup. Hanya semangat dan keazaman sahaja yang membuatkan pendakian ini diteruskan. Suasana sunyi dan sepi. Hanya sebuah kereta yang lalu sepanjang pendakian ini. Kadang-kadang ada yang menurun tetapi 90% adalah mendaki.

003Sampai di puncak Gunung Telapak Burok pada jam 1.45 tengah hari. Ada seorang askar yang berkawal di situ. Hendak bergambar di puncak bersama basikal tetapi askar yang berkawal tidak membenarkannya. Cepat meninggalkan tempat itu. Perjalanan turun sepatutnya laju tetapi perlahan juga. Berhati-hati kerana keadaan jalan. Hanya sekali menolak basikal semasa menurun. Selepas satu jam sampai semula di jalan utama Seremban-Kuala Klawang. Dalam kayuhan pulang bukit-bukit tadi dilalui semula. Singgah minum dan makan sesisir pisang di sebuah warung di tepi jalan. Solat Zohor berhampiran di sebuah rumah kosong dan berhenti berteduh di rumah itu apabila hujan turun. Sampai di rumah pada jam 6.00 petang.

Bercadang akan datang lagi dengan membawa bekalan yang cukup seperti makanan dan khemah. Akan berkhemah di puncak ini.

005006

Advertisements

Leave a Comment so far
Leave a commentLeave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s%d bloggers like this: